Асад: Подпомагането на терористите става основно през Турция
Асад: Подпомагането на терористите става основно през Турция / снимка: БГНЕС, архив

Мирът ще се върне в Сирия, когато Западът и Саудитска Арабия престанат да подпомагат терористите, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от Франс прес, в интервю, излъчено вчера от чешката телевизия.

За да настъпи мир, трябва няколко страни - "Франция, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия, Катар и още няколко, да престанат да подкрепят терористите. Още на следващия ден положението ще се подобри, а няколко месеца по-късно в Сирия ще се установи мир", каза той.

В интервюто, записано на 29 ноември, Асад изрази скептицизъм относно възможността за създаване на широка коалиция срещу тероризма. "Защо те не научиха нищо от "Шарли ебдо"? Не можете да се преборите с тероризма, докато подпомагате пряко терористите с оръжие и сте в съюз с най-големия поддръжник на тероризма в света, какъвто е саудитската монархия", каза той.

Ако наистина искате да се борите с терористите и да ги победите, то трябва да отрежете доставките им на припаси, оръжие, пари, които идват основно през Турция, с помощта на саудитци и катарци, каза Асад, цитиран от ТАСС.

Франция не прави нищо сериозно, докато руснаците са много сериозни в борбата с тероризма и има сътрудничество между тях и сирийската армия, отбеляза сирийският президент.
Помолен да коментира свалянето на руски самолет от турската авиация, Асад каза, че турският президент е изгубил присъствие на духа, тъй като руската интервенция е променила съотношението на силите на място.

Този провал на Ердоган в Сирия, провалът на неговите терористични групи е знак за края на политическата му кариера и той иска да направи всичко възможно да попречи на успеха в Сирия, подчерта Асад, цитиран от ТАСС.

Запитан възможно ли е терористи да влизат в Европа под прикритието на сирийски бежанци, президентът каза, че това се е случило, но е трудно да се каже колко са тези хора. „Това обаче е факт. Мисля, че на снимки и видеозаписи в интернет могат да се намерят доказателства, че лица, убивали и дори обезглавявали хора в Сирия, са заминали за Европа като мирни граждани", добави той.

„Европа не успя да интегрира имигрантите, дошли от други култури, докато уахабитските институции финансираха дейности по фалшифициране на тълкуването на исляма", каза още Асад.

На въпрос кои ценности би искал да запази, той отговори - светския характер и умереността, говорейки за съжителството на различните етнически и религиозни общности в Сирия.

В края на интервюто Асад казва, че не смята да подава оставка "насред войната".

„Един ден, когато има избори, сирийците ще решат дали имат нужда от мен. Ако имат, ще бъда щастлив да съм президент, ако нямат - ще съм щастлив да си тръгна. Нямам никакъв проблем с това", заключи той.

Източник: БТА