Да забравиш за бензиностанциите или как се кара на олио
Да забравиш за бензиностанциите или как се кара на олио / снимка: Дарик Варна, архив
Да забравиш за бензиностанциите или как се кара на олио
83145
Да забравиш за бензиностанциите или как се кара на олио
  • Да забравиш за бензиностанциите или как се кара на олио

Да караш колата си всеки ден, без да се отбиваш до бензиностанция и дори да не знаеш колко струва горивото там? Това е мечтата на всеки шофьор.

С това обаче може да се похвали един варненец, който от 10 години кара личната си кола на... олио. Вместо с дизелово гориво, предприемчивият жител на морската столица зарежда с употребявано растително масло. С него колата върви по същия начин, но разходите за гориво намаляват цели 6 пъти.

Николай Цаневски ползва растително масло вместо нафта и е изключително доволен от това. Колата му върви по същия начин както на дизел, но с растително масло излиза много по-изгодно. По този начин находчивият шофьор се придвижва вече повече от 10 години

Цаневски има договорка с местен ресторант, откъдето изкупува употребяваната мазнина за 30 стотинки литъра. Преди да се налее в отделен резервоар, олиото се прецежда, като за целта могат да се ползват стари чорапи или крачолите на дънки.

Варненецът сам е разработил система, с помощта на която на олио може да се движи всеки дизелов автомобил (бензиновите не могат да бъдат пригодени), стига да не е с модерните системи "помпа дюза" или "комън-рейл". Напоследък забелязва, че пестеливи варненци все по-често посягат към олиото като гориво за автомобилите.

Сред клиентите на варненеца има хора с всякакви марки и модели коли. А всяко поскъпване в цената на горивата той усеща по интереса към разработеното от него устройство - когато цената на дизела тръгне нагоре, обажданията се увеличават.

За гориво стават всички растителни масла. Трябва обаче да се внимава с кокосовото и палмовото. Те са доста гъсти и при температури под 25 градуса престават да бъдат течни. Затова употребата им трябва да бъде само през лятото или да се ползва допълнителна система за подгряване на резервоара. Добре е да се избягва също и ползването на олио, в което са пържени само месо и риба, съветва специалистът

Вече сте любопитни на какво мирише след кола, движеща се на олио? На каквото ви се хапва, къде на шега, къде насериозно, казва Цаневски.

Повече за олиото като алтернативно гориво ще откриете в аудио зоната.