Ислямска държава търси райони с петролни находища извън Сирия
Ислямска държава търси райони с петролни находища извън Сирия / снимка: Thinkstock/Getty Images

Ислямска държава търси уязвими райони с петролни находища в Либия и другаде, които би могла да превземе, извън територията в Сирия, където тя контролира 80% от петролните и газови находища. Това предаде Ройтерс, като се позова на висш американски представител.

Пред журналисти във Вашингтон представителят, пожелал анонимност, каза че САЩ внимателно следят кой контролира петролните полета, петролопроводите, пътищата, по които се транспортира петролът и останалата инфраструктура в районите, уязвими за нападение. Те са в Либия и на Синайския полуостров, посочва цитираният източник.

„Те оглеждат петролните находища в Либия и на други места. Ние сме подготвени“, добави той.

Над 40% от приходите на Ислямска държава идват от продажба на петрол

По американски оценки Ислямска държава продава месечно петрол за 40 млн. долара. Той се транспортира с камиони през бойните полета в Сирия.

Ниските цени на петрола може да се окажат „меч с две остриета“ в борбата с Ислямска държава - от една страна приходите на джихадистката групировка от петрола в Сирия намаляват, но от друга засилват уязвимостта навсякъде другаде, тъй като компаниите освобождават работници.

8500 цистерни на терористите от ИД превозват по 200 000 барела нефт на ден

Някои от петролните работници в територията под контрола на Ислямска държава са чужденци, продължи американският представител. „Поевтиняването на петрола прибавя нов елемент на несигурност, тъй като компаниите имат по-малко пари, които да харчат за най-различни неща. Има повече петролни и газови работници, останали без работа по света, които стават по-лесни за вербуване“, добави той.

Източник: БТА