Търновка заела 387 книги от библиотеката в рамките на година
Търновка заела 387 книги от библиотеката в рамките на година / снимка: DarikNews.bg, архив

Великотърновката Мариела Ганева е определена за читател на годината от Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Тя е заела 387 книги през изминалата 2015 г. като малък брой от тях са презаписвани.

Кампанията „Читател на годината”, бе обявена в навечерието 24 май миналата година и е организирана от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетните български граждани пък са споделили, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.

На фона на тези цифри 20 читатели от великотърновската библиотека в класацията „Топ 20 читатели” имат над 200 заети библиотечни единици през годината. А през изминалата 2015 г. РБ “П. Р. Славейков” е била посетена от близо 170 хиляди читатели.