Депутати обсъдиха със специалисти от Карин дом развитието на ранната интервенция
Депутати обсъдиха със специалисти от Карин дом развитието на ранната интервенция / снимка: Пресцентър ГЕРБ-Варна

Варненските народни представители от ГЕРБ Нели Петрова и Даниела Панайотова се ангажираха да съдействат ранната интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания да се включи в каталога на социалните услуги към Министерството на труда и социалната политика.

Въпросът бе обсъден на среща със специалисти от Фондация „Карин дом", в която взеха участие д-р Лидия Маринова - зам.-председател на Общинския съвет и председател на постоянната общинска комисия „Социални дейности и жилищна политика", Луиза Каспарян - началник на отдел „Социални дейности и жилищна политика" в общината, и Таня Василева, която оглавява общинския отдел „Социални услуги и проекти".

„Преди 2 години Варна стана първата община в България, която заложи социалната услуга „Център „Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания" като финансира дейността. Варна за сетен път потвърждава своето водещо място в страната в сферата на социалните услуги", коментира д-р Лидия Маринова. Общинските експерти отчетоха, че и в новия бюджет на община Варна за реализацията на програмата с капацитет 40 места са предвидени 75 000 лв.

Специалистите от „Карин дом" се надяват обхватът на тази услуга да се увеличи и да се гарантира устойчивост на програмата. Тя осигурява подкрепа на семействата с деца от 0 до 4-годишна възраст, които са недоносени, в риск от развитие на увреждане или с установен здравословен проблем. Целта е с напътствията на социален работник, рехабилитатор, логопед, психолог и педиатър-консултант родителите да бъдат обучени в домашни условия как да предоставят специалните грижи, необходими на децата им.

Много родители на бебета със сериозни увреждания често биват съветвани да оставят децата си в специализирани институции, затова услугата „Ранна интервенция" дава навременна подкрепа на семействата, категорични са от „Карин дом". Проучвания сочат, че при едно на всеки три бебета в риск, които са обхванати от програмата, не се развива увреждане и не се изисква специално образование в предучилищна възраст, допълват специалистите. Те разчитат на национално ниво да се изработят стандарти, така че услугата да залегне в новия закон за социалните услуги и да се гарантира устойчивост на проекта. В момента той се реализира като част от общо 47 общностни центрове в България, за които има финансиране до 2018 г. Дотогава трябва да се изработи методика, която да развие и обезпечи услугата, както и квалификацията на специалистите в тази сфера, без да се дублират дейности на отделните министерства, ангажирани с проблема, стана ясно в рамките на срещата.

Народните представители от ГЕРБ Нели Петрова и Даниела Панайотова ще съдействат за провеждането на среща със социалния министър Ивайло Калфин, на която експертите от „Карин дом" да поставят своите въпроси и предложения.

Фондацията във Варна е инициатор и двигател за развитие на услугата „Ранна интервенция", която досега е дала шанс на стотици семейства. Работата на „Карин дом" по програмата, финансирана от община Варна, получи и високата оценка на УНИЦЕФ, като се нареди сред стоте най-добри програми, изпълнявани в света. Услугата вече присъства в два сборника на организацията с добри практики, осигуряващи израстването на деца от 0 до 3 г. в сигурна и подкрепяща семейна среда.

Благодарение на своя опит и експертиза „Карин дом" спечели през 2014 г. обществената поръчка на МТСП по Проекта социално включване, като разработи методическо ръководство за прилагане на услугата в страната и обучи специалисти в новосъздадените 47 общински центрове по ранна интервенция в България. През февруари по инициатива на социалното министерство експерти от варненската фондация ще вземат участие и в партньорската среща с Ирландия, посветена на превенцията и ранната интервенция за деца в риск от бедност.