Самотни мъже настъпват към Европа
Самотни мъже настъпват към Европа / БГНЕС

Много мъже, самотни и гневни, чукат на вратата на Европа. Този въпрос се повдига от няколко дни след случая в Кьолн. Моментното негодувание от случилото се в Новогодишната нощ там понамаля и дойде ред на изследователите да анализират статистическите данни и прецедентите. Първите резултати от тези анализи са обезпокоителни. Има риск бъдещата Европа да бъде прекалено "мъжка" и поради това да пострада неизбежно от рязко покачване на престъпността.

Светът да се готви за по-голямо културно, етническо и религиозно разнообразие

Тази опасност не произтича обезателно от вярата, изповядвана от бежанците, а от дисбаланса в половете. 73 процента от 1,2-те милиона кандидати за убежище в Европа, според последните данни, публикувани неотдавна в сп. "Икономист", са мъже срещу 66 процента през 2012 година. Италия е начело на списъка по този показател с 90 процента кандидати за убежище мъже на нейна територия.

По принцип 80-90 процента от престъпленията - с леки вариации от една страна в друга - се извършват от млади мъже.

"Засега не сме запознати достатъчно добре с настоящата демографската ситуация, за да си направим изводи от събитията в Кьолн", казва Андреа ден Боер, преподавател по международна политика и международни връзки в университета в Йорк.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

"Досега не е правено никакво специално изследване сред мигрантските групи от населението, но моите проучвания в Индия и в Китай (където политиката на едно дете предизвика ясен спад в раждаемостта на момичета) потвърждават, че дисбалансът между половете сред най-младото население води до по-голяма социална нестабилност, в която има и увеличаване на престъпността и насилието, по-специално на насилието над жените.

Изследването на Ден Боер показа също, че в по-продължителен период обществата с повече мъже, които остават маргинализирани - било поради това, че за тях е невъзможно да се оженят или да се съберат със семействата си, или защото са безработни - са по-нестабилни и броят на престъпленията в тях нараства, престъпните банди процъфтяват, увеличава се злоупотребата с наркотици. Рискът от негативни последици също нараства в общество, в което преминаването към семеен живот е забавено, както се случва с бежанците и мигрантите, дошли сами в Европа.

Разгонената мъжка глутница в Германия

"Ергените са по-склонни да извършат криминални деяния в сравнение с женените мъже или с мъжете, които са сантиментално обвързани", потвърждава Ден Боер. "Освен това младите мъже са склонни да се обединяват в групи и неизбежно поведението на една група може да бъде по-антисоциално от това на отделния индивид", допълва Ден Боер. Както го показаха и събитията от Кьолн.

Швеция прие в периода септември 2014 г. - септември 2015 г. по трима кандидати за убежище на всеки 1000 жители. Този процент я превърна образно казано в най-гостоприемната страна. 17 процента от тези кандидати за убежище са прекалено млади мъже, между 14 и 17 години (за сравнение в Германия този процент е само 6). Тези данни могат да променят трайно баланса на половете в скандинавската страна. Сега в Швеция има 106 тийнейджъри от мъжки пол на 100 жени. Ако всички молби за убежище бъдат уважени, това съотношение ще стане 116 на 100.

В миналото има наистина много примери на страни, които успяха да абсорбират голям брой мъже, без да страдат от социална нестабилност. Германия например през 70-те години на миналия век прие над 2,6 милиона чужди работници, в голямата част мъже. Но те останаха там няколко години, за да се върнат после в родните си места, като същевременно допринесоха за растежа на германската икономика.

"Ключът е да се направи така, че мигрантите да извършат преход, да станат пълноправни участници в социалния и икономическия живот на страната, в която живеят", казва Ден Боер.

За колко време мигрантите се адаптират към чужда страна?

По-голямата част от мигрантите в Европа обаче все още се опитват да получат политическо убежище или пък не попадат в официалните статистики на кандидатите за убежище. Германия например твърди, че е приела един милион мигранти миналата година, но досега е регистрирала само около 400 000 молби за убежище.

Въз основа на данните на Евростат за кандидатите за убежище, в Италия има най-голям процент мъже кандидати за убежище в сравнение с останалите европейски страни.

"Към октомври 2015 г. 90 процента от 82 000-те кандидати бяха мъже, повечето млади мъже на възраст между 18 и 34 години", посочва Ден Боер. "Но Италия би трябвало да е в състояние да абсорбира новопристигналите и да смекчи последиците от тези числа", допълва експертът. Като цяло новопристигащите в Италия не би трябвало да нарушат баланса на половете както в Швеция, където броят на бежанците, изразен в проценти, е много по-висок в сравнение в цялото население.

Източник: БТА