Вотът на недоверие ще дефинира ясно парламентарната опозиция според БСП
Вотът на недоверие ще дефинира ясно парламентарната опозиция според БСП / БГНЕС

С първия вот на недоверие към втория кабинет на Борисов ще се очертае ясно парламентарната опозиция, тъй като до момента единствено "БСП лява България" е последователна в опозиционното си поведение. Това каза на пресконференция в Пловдив депутатът от БСП Георги Търновалийски.

Той мотивира трите теми, по които ръководството на парламентарната група води консултации с други политически сили. По думите му към предложените от левицата - за здравеопазване, сигурност и демографска политика, от ДПС са допълнили и "за цялостна политика".

Калфин е убеден, че е възможно стабилно управление на страната

Според Търновалийски това променя процедурата, защото, ако се внесе вот на недоверие към правителството за цялостна политика, следващата възможност е чак след шест месеца.

Процесите в държавата са твърде динамични, за да се лишим от този механизъм на парламентарната практика, коментира депутатът и припомни подкрепата на ДПС за правителството за решенията за бюджета и дълга. Георги Търновалийски допусна евентуална подкрепа за вота на недоверие от нечленуващите в група Велизар Енчев и Георги Кадиев. Засега от "Атака" не са се отзовали за разговори по предложените от БСП теми, добави Търновалийски.

БСП започна срещи, търси съмишленици за вот на недоверие

Манол Генов, също депутат от БСП, добави, че "политиката, която води МВР, застрашава националната сигурност". Според него е очевидно безсилието на министър Бъчварова, тъй като по думите му "има дефицит на сигурност, а в малките населени места положението е извън контрол".

Източник: БТА