Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога, заяви Миков
Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога, заяви Миков / БГНЕС

Сред хората назрява социално напрежение, заяви лидерът на БСП Михаил Миков на заседанието на Националния съвет на партията. Втора поредна година България има бюджет с редица замразени социални плащания. Грижата към пенсионерите продължава да е под формата на еднократни помощи, често по специални изборни поводи. Бедността е на най-високите си нива за целия период на прехода, отбеляза Миков.

По думите му управляващото мнозинство в момента е по-нестабилно от всякога, като причините за това не са политически. Управляващата коалиция се гради на сделка за разпределение на порции власт, а управлението е механичен сбор на икономически интереси, категоричен бе лидерът на социалистите.

Конгресът на БСП ще се състои след Гергьовден в София

След заседанието Михаил Миков каза, че обедняването и десните мерки на управляващите създават все по-голямо недоволство сред различни групи в обществото, като една от сферите, където назрява напрежение, е здравеопазването.

"Февруари ще влезе в сила нова уредба за заплащането на лекарствата, често употребяват думата реимбурсиране, а всъщност става дума за доплащане. Април - пакетите с така наречените социално значими и други заболявания. Целта е да се намалят средствата, които изплаща Здравната каса и да се натоварят включително и плащащите здравно осигуряване с допълнително плащане за здравеопазване. Състоянието на общинските болници е тежък проблем", допълни той.

Здравеопазването ще е и тема на вота на недоверие към правителството, който от БСП подготвят.

Михаил Миков каза, че вотът не трябва да се свързва единствено със скандала с ваксините, защото той е само част от правителствената политика, която с бързи темпове унищожава здравеопазването в България и убива достъпа до него. Проведени са разговори с ДПС и БДЦ, като от БСП очакват към вота на недоверие интерес да проявят и от партия „Атака".

На днешния пленум на БСП стана ясно още, че конгресът на партията ще се проведе на 7 и 8 май в НДК. Тогава социалистите ще избират Национален съвет и председател на БСП.

Управляващото мнозинство е понестабилно от всякога заяви Миков
netinfo