Проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен, коментира във Велико Търново премиерът Бойко Борисов, който бе гост на Третата политическа академия на женската организация на ГЕРБ, която се провежда в старата столица.

Министър-председателят заяви, че е разговарял с турския премиер по въпроса с ваксините, които могат да ни потрябват в екстремни ситуации.

„Това е мое дело и аз не се разграничавам от нито един свой министър", категоричен бе Борисов по повод скандала, който се разрази около предоставените от Турция на България 100 000 дози петвалентни ваксини „Пентаксим".

Шарков: Сезираме прокуратурата за всяване на паника за ваксините

Бойко Борисов сподели, че сестра му, работеща като неонатолог, му се обадила, за да му съобщи, че внучето й, което е бебе, също е ваксинирано с „Пентаксим". Д-р Красимира Иванова е уверила брат си, че ваксините са безопасни.

„Тя ми каза, че утре ще ходи в някакво предаване, за да защити здравния министър д-р Петър Москов. Ще вземем отношение и от парламентарната група - всички медицински специалисти, които са в Народното събрание", посочи премиерът.

Български деца са били имунизирани със спорните ваксини от Турция

Борисов заяви още, че всички министри са му мили и равни и в случая няма как да не защити министър Москов.

По отношение на случващото се в парламента, Борисов коментира, че ако готвеният вот на недоверие на БСП, ДПС, Атака и ДСБ, мине, логиката е те да съставят правителство. „Пожелавам им приятна игра", отсече премиерът и изброи част от резултатите от управлението на ГЕРБ.

Пред дамската аудитория Бойко Борисов засегна въпроса за предстоящите президентски избори. Той бе категоричен, че ПП ГЕРБ не е свалила доверието си от Росен Плевнелиев, като по негови думи той също би могъл да бъде отново издигнат. „Имаме и няколко жени, които съм убеден, че безспорно ще бъдат избрани ако бъдат кандидатирани", каза лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че не се сърди на Радан Кънев, защото е бил предупреден от него за подготовката на новия политически проект и за невъзможността му да заеме лидерска позиция в Реформаторския блок заради сянката на ГЕРБ.

"Харесвам такъв подход - да дойдеш и да кажеш.", отбеляза Борисов.

Той уточни, че ГЕРБ в момента не само че е най-голямата партия, но е и партията балансьор.

Той не подмина и темата за бежанската криза. По думите на премиера, трябва да се приемат само бежанци, които бягат от войната, а икономическите емигранти да се приемат по друг ред, както е например в САЩ и Канада със зелени карти и интервюта.

Борисов съобщи, че преди ден Македония е затворила границата си с Гърция и се е наложило спешно да се дислоцират граничари и военни. Според него прекалената хуманност и доброта в ЕС, създават риск за българското население. „Това са други хора, с други традиции и порядки. Придвижват се по 40-50 човека в компактни маси, само мъже- здрави, млади, до 30- годишни. Идват от Афганистан например и са виждали само талибани и война. Като попаднат в България или в Германия, в Швеция и видят тези жени, и се получават екцесии", каза още министър- председателят. Премиерът изрази увереност, че Европейският съюз ще намери решение на бежанската криза.

Източник снимка: БГНЕС
Източник видео: Novanews.bg