БСП няма да подкрепи бюджета за 2016 година
БСП няма да подкрепи бюджета за 2016 година / DarikNews.bg

"БСП лява България - за Стара Загора" няма да подкрепи бюджета на община Стара Загора за 2016 година.
„Бюджетът за тази година е замяна на едни числа с други. За нас остава неясно защо при непроменени нива на местните данъци и такси се планира с 1 млн. лева по-малко да влязат в хазната. Ако през 2015 година бюджетът беше рекорден според управляващите, то този е още по - рекорден", коментира председателят на групата общински съветници Валентина Бонева.

Тя допълни, че бюджетът не очертава ясна перспектива за икономическото развитие на общината. Залага се на консервативна финансова политика и инфраструктура. Общината отсъства като активен субект, който да привлича инвеститори и да подобрява бизнесклимата.

Общинските съветници от левицата не приемат и образователната политика в бюджета за 2016 година. Инвестиции се предвиждат само за инфраструктурата. Има възможности обаче да се поеме много по-голяма част от издръжката на децата в детските заведения. Около 4000 са децата и ако отпадне постоянната такса това ще струва на общината 700 000 лева.

От БСП допълниха, че не одобряват политиката към селата и тяхното недофинансиране, както и продажбата на общинска земя.

„Нищо в бюджета за 2016 година не съвпада с нашите приоритети", допълниха старозагорските депутати Драгомир Стойнев и Георги Гьоков.