ИД екзекутира трима охранители на либийските петролни обекти
ИД екзекутира трима охранители на либийските петролни обекти / БГНЕС, архив

Трима охранители от силите за сигурност на либийските петролни обекти са били екзекутирани от джихадистката организация "Ислямска държава", предаде АФП.

"Даеш (арабското съкращение на "Ислямска държава" екзекутира трима пазачи на петролните обекти, които бяха отвлечени н 14 януари край град Рас Лануф", съобщи източник от охраната на либийските петролни обекти. Смъртта на тримата е била обявена в репортаж, публикуван днес в "Туитър", добави той.

Снимките показват нападение срещу контролен пункт в район на 30 км южно от петролния град Рас Лануф. Показани са и хора с военна униформа, които екзекутирали трима младежи.

В репортажа на "Ислямска държава" се съобщава, че нейни бойци са превзели контролния пункт, след което отвлекли и екзекутирали трима охранители на петролните обекти. Не се уточнява кога точно се е случило това.

От 4 януари групата, установила се в град Сирт, извърши няколко нападения срещу пристанища и петролни терминали. Нападенията срещу петролните градове Рас Лануф и Сирт бяха отблъснати от охранителите на петролните пристанища и терминали.

Либия разполага с най-големите петролни резерви в Африка, които се оценяват на 48 млрд. барела. Производството достигна 1,6 млн. барела на ден през 2011 г.
От една година "Ислямска държава" превзема територии в Либия, като се възползва от политическия хаос. Две съперничещи правителства и парламента си оспорват властта в страната.

Източник: БТА