БСП: Призоваваме онези, които откраднаха просветата от децата, да я върнат
БСП: Призоваваме онези, които откраднаха просветата от децата, да я върнат / БГНЕС, архив

Социалистите обвиниха ГЕРБ в загърбване на националния интерес, заради скандалите в образователната система.

С декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков поиска от управляващите да обявят имената на експертите, които са предложили промените в учебните планове.

„Случващото се в системата на образованието е типичен видим резултат на управлението на ГЕРБ. Политика, прокарвана от предишното управление; политика, заложена и финансирана с поне десетина милиона лева и е крайно време за започнат да излизат имената на тези експерти, които местят напред-назад „История славянобългарска", Ботев, Вапцаров, Смирненски, които обезкостяват гръбнака българското образование. С тази политика се пренебрегва националния интерес, всява се хаос и страх сред гражданите" каза Миков.

Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър

По думите му „вредният закон" за предучилищното и училищното образование поставя под въпрос развитието и бъдещето на българите като народ с общонационално самосъзнание, но също така и възможността на децата за равен шанс и реализация.

„Затова и реакцията на премиера срещу закона няма как да е своевременна днес - месеци, след като ние назовахме проблемите, заради които на министри се искат оставките сега. Още повече, че самият министър не е вносител на законопроекта и ако имената на експертите, усвоили милиони от Европа, за да направят тази каша в средното образование, все още не са известни на хората, то имената на тези 39 народни представители са известни - Милена Дамянова, Корнелия Маринова, Снежана Дукова, Галя Захариева, Лъчезар Иванов и др. Да знаят родителите и децата кашата в образоването кой я направи", допълни Миков.

Просветният министър Тодор Танев ще подаде оставка

Той отправи и призив:

„От БСП призоваваме отново онези, които откраднахте просветата от българските деца, да я върнете там, където й е мястото и да спрете тези лабораторни бизнес упражнения с образованието".