Заключителната среща по българо-швейцарски проект се проведе в Трявна
Заключителната среща по българо-швейцарски проект се проведе в Трявна / Община Трявна

Фондация „Европейски институт", в партньорство с Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет, изпълнява проект „Разширяване използването на съвременните инструменти на пряката демокрация на местно ниво чрез българо-швейцарско сътрудничество".

Проектът е финансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество. Заключителната среща се проведе в община Трявна.

Основната цел е, стъпвайки на швейцарския опит в използването на пряката демокрация и други инструменти за гражданско участие, структурите на гражданското общество и представители на местните власти в по-малки населени места в България да започнат по-активно да използват на практика тези инструменти за решаване на наболели ежедневни въпроси на местно ниво.

Целта на дебата е да обобщи, това което е направено в Трявна през изминалите две години.

Като част от дейностите по проекта на територията на община Трявна през изминалите две години са проведени серия от събития - дискусия с граждани от общината, фокус-група и обучение, в което участие са взели общински съветници и представители на общинска администрация.

Бяха обсъдени възможностите за използване на инструментите на пряката демокрация и набелязани конкретни проблеми и инструменти за тяхното решаване.