Австрия подкрепи Унгария за защитна линия на Балканите срещу мигрантите
Австрия подкрепи Унгария за защитна линия на Балканите срещу мигрантите / БГНЕС

Австрия подкрепи искането на Унгария за изграждане на защитна линия на Балканите и на първо място в Македония, за да се спре притокът на мигранти при неспособността на Гърция да опази шенгенското пространство, предаде АФП.

Наистина ни трябва решение за външните граници, заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц на съвещание в Амстердам, на което са поканени балканските страни и Турция.

Свикват извънредна среща за "резервна" граница в България и Македония

Ако ние не се справим на границата между Турция и Гърция, единствената възможност е да си сътрудничим със Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, за да защитим за наше добро шенгенското пространство, заяви Курц, изброявайки страните, които мигрантите прекосяват след Гърция с надеждата да стигнат Западна и Северна Европа.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто смята, че, ако Гърция не е готова или не е способна да защити шенгенската зона, то има нужда от друга защитна линия, включваща Македония и България, заяви той.

Орбан при среща с Борисов: Европейците са застрашени, особено жените

Унгарският премиер Виктор Орбан призова преди две седмици да се изолира Гърция с ограда, като се създаде „втора защитна линия" по протежение на северната граница на страната с Македония и България.

Източник: БГНЕС