Хиляди граждани се включиха в демонстрация против имигрантите в източния германски град Дрезден по призива на ислямофобското движение ПЕГИДА, предадоха ДПА и Франс прес.

По-рано полицията заяви, че очаква около 15 000 души да участват в тази демонстрация и около 10 000 контрадемонстранти. Засега не са оповестени данни за действителния брой на участниците.

Някои демонстранти носеха руски знамена и транспаранти с надписи като "Мир с Русия" и "Спрете войната срещу Сирия", отбелязва Асошиейтед прес.

Участници в шествието скандираха "Меркел трябва да си върви" заради решението на канцлерката Ангела Меркел да допусне над 1 милион мигранти в страната миналата година.

ПЕГИДА (Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада) обяви 6 февруари за ден на международни шествия срещу мюсюлманите и мигрантите.

Във френския град Кале се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите, след като властите забраниха провеждането на демонстрацията.

Протестите започнаха от Канбера, където 400 души преминаха в шествие до сградата на парламента в австралийската столица, скандирайки ислямофобски лозунги като "Обичаме бекон" и "Кой по дяволите е Аллах?"

В Прага на подобна проява станаха сблъсъци между демонстранти и контрадемонстранти. Неколкостотин полицаи бяха пратени да разтърват двата лагера, които се замерваха с бутилки и фойерверки.

В чешката столица антиислямските демонстранти бяха около 1500 души с табели с надписи като "Не на имиграцията - спрете Меркелизацията". "Ислямът не е религия, а фашистка идеология", заяви един демонстрант.

Демонстрации срещу мигрантите в Европа (ВИДЕО)
netinfo
Според ТАСС в чешката столица са демонстрирали 3000 души срещу миграционната политика на ЕС. Оратори отправяха предупреждения за опасност от "ислямизация на Европа" и настояваха чешките власти незабавно да предприемат строги мерки срещу незаконните мигранти. Някои от по-радикално настроените демонстранти скандираха "Чехия за чехите!", "Мигрантите вън!" и "Европа без ЕС!"

Контрадемонстрантите в Прага бяха около 400 души. "Искаме да се борим срещу растящата ксенофобия в чешкото общество", каза един от тях. Други носеха табели с надписи като "Омразата не решава проблеми" и "Добре дошли, бежанци".

Демонстрации срещу мигрантите в Европа (ВИДЕО)
netinfo
В Амстердам демонстрираха около 200 привърженици на ПЕГИДА, по-малко от присъстващите леви контрадемонстранти, които викаха "Бежанците са добре дошли, фашистите - не!"

Имаше сблъсъци и няколко души бяха арестувани след намеса на полицията за разтърваване на двете групи демонстранти.

Протестна акция срещу приемането на бежанци се състоя във финландската столица Хелзинки. В демонстрацията под лозунга "Затворете границите", участваха около 150 души, по данни на местната полиция, съобщи ТАСС.

Антиимигрантски демонстрации по призива на ПЕГИДА се състояха също във Варшава, Талин, Братислава, Дъблин и Бирмингам.

Източник: БТА

снимки: БГНЕС

видео: Ruptly