Светият синод недоволства от наредба за европроекти, МЗХ предлага среща
Светият синод недоволства от наредба за европроекти, МЗХ предлага среща / netinfo

Светият Синод забрани на всички митрополии, манастири и църкви да кандидатстват със свои проекти по мерки от Програмата за развитие на селските райони. Причината за това решение е свързана с неясни критерии за кандидатстване, които крият редица рискове, съобщиха за Дарик от Синода. От Църквата се опасяват, че ако кандидатстват за средства за ремонт и реставрация на различни обекти преди проблемните детайли в условията да бъдат изчистени, има опасност да загубят време и пари.

Синодът забрани на църкви да участват с проекти в програми за развитие на селските райони

Българската православна църква с нейните 4000 поделения е най-големият бенефициент на средства по европроекти, информира Дарик говорителят на Синода Александра Карамихалева,. Като такава Църквата ни е заинтересована по детайлите и условията за кандидатстване. В новата наредба има някои проблемни моменти като например неясни критерии по кандидатстване, за които работната група по европроектите при Светия синод е обърнала внимание, но бележките не са взети предвид, каза тя. "От съображения, че в сегашния си вид наредбата крие редица рискове при кандидатстване да се загубят време и средства, които след това няма да могат да бъдат възстановени, Светият Синод на БПЦ забрани на митрополии, манастири и храмове да кандидатстват до отстраняване на нередностите в наредбата, така че тази мярка може да се счита за временна", допълни Карамихалева.

Едно от притесненията на Синода е от внезапни промени на условията за кандидатстване. Така, работейки по даден проект, Църквата може да вложи средства, които на по-късен етап да не могат да бъдат възстановени, заради промяна в условията. Карамихалева изрази надежда на добър диалог както с Министерството на земеделието, така и с Държавен фонд „Земеделие", по отношение на усвояването на евросредства по програмата.

От земеделското министерство обясниха, че проектът на Наредба за прилагане на подмярка 7.6. "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. е в процес на съгласуване с тематичната работна група. Нормативният документ е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане и всички заинтересовани страни могат да изпращат писмени предложения.

На 15 януари се е провело заседание на работната група по мярката, на което присъствали и представители от работната група към Светия Синод на БПЦ-БП, взели активно участие в обсъждането на документа. Министерството винаги е подлагало на дискусия всяка една наредба по мерки от ПРСР, преди официалното им приемане, пише още в съобщението. Аграрното министерство кани представителите на Светия Синод на среща с ръководството и експерти на 8 февруари, за да се обсъдят отново техните предложения и искания.