Еврокомисар Хан: Балканите не трябва да стават паркинг за мигрантите
Еврокомисар Хан: Балканите не трябва да стават паркинг за мигрантите / БГНЕС, архив

Необходимо е да се намери общоевропейско решение на бежанската криза, каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата на министрите на външните работи от ЕС и страните кандидатки в Амстердам.

Меркел призова за по-добра защита на външните граници на ЕС

Трябва да избегнем ситуацията, в която страните от Западните Балкани, които са кандидати за членство, да се превърнат в паркинг за бежанците, каза Хан. Според него решенията, които се вземат от отделни държави по този проблем може да доведат до "ефекта на доминото".

"Шенген символизира Европа. Не трябва да позволим неговия разпад", каза още еврокомисарят.

Плевнелиев: Не може да има индивидуални решения на миграционната криза

След срещата македонският министър на външните работи Никола Попоски съобщи, че "контролът на македонско-гръцката граница за защита от бежанската вълна вече е реалност".

"Страните дадоха положителна оценка за нашата роля в тази криза и ни определят като конструктивен партньор. Но това, което е много важно за нас и трябва да се подчертае, е фактът, че ние успяхме да убедим европейските ни партньори, че Македония е страна, на която може да се разчита. Положихме сериозни усилия за справяне с мигрантската криза. Контролът на македонско-гръцката граница вече не е просто само един план, а реалност", каза Попоски и поясни: "Ние доказахме, че не сме в ситуация да чакаме да се изготвят планове и да се търси финансиране. Ние въведохме всички онези мерки, които Европа очакваше от нас. Всичко това стана с наши средства".

Австрия подкрепи Унгария за защитна линия на Балканите срещу мигрантите

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто отправи тежки обвинения срещу Гърция по отношение на бежанската криза.