Обмислят 15 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона
Обмислят 15 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона / БГНЕС
Обмислят 15 минути безплатно паркиране в Синя и Зелена зона
84133
Обмислят 15 минути безплатно паркиране в Синя и Зелена зона
Обмислят 15 минути безплатно паркиране в Синя и Зелена зона
  • Обмислят 15 минути безплатно паркиране в Синя и Зелена зона
  • Обмислят 15 минути безплатно паркиране в Синя и Зелена зона

Софиянци могат да правят предложения до съответните районни кметове за въвеждане на безплатни жълти зони в техните квартали. През следващите два месеца кметовете на "Лозенец", "Триадица", "Средец", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село" ще проведат обсъждания с гражданите за разширяване на зелената зона. От Столична община обмислят въвеждането на 15-минутно безплатно паркиране в Синя и Зелена зона до болници и учебни заведения, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

В някои столични района вече има жълта зона, която е безплатна, но осигурява ред при паркирането в крайните квартали. Гражданите, които искат обособяването на такава зона, могат да подадат заявление до районния си кмет, който има ангажимента да даде предложението към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Въвеждат зони за платено почасово паркиране и в столичните квартали

Идеята е жителите на съответния район да паркират безплатно в зоната, а нарушителите вече ще бъдат санкционирани от Центъра за градска мобилност. Друго облекчение, което местната власт планира е въвеждането на четвърт част гратисен период за спирането в сини и зелени зони, единствено близо до болници, училища и детски градини, обясни Фандъкова.

"Това е във връзка с конкретен пример, който е за да оставиш детето си в училище или детската градина, така че се радвам, че се възобнови тази идея, за да може да се вземе такова решение. Задължително е това да се случи", каза Фандъкова.

Ресорният зам.-кмет Любомир Христов посочи, че все още се разработват различни механизми,чрез които предложението за безплатен престой в зоните да се осъществи.

"Дали ще е някакъв тип хартиен носител, скреч карта или някаква друга форма на отбелязване на момента на спиране, или техническо решение. Центърът за градска мобилност обсъждаха различни опции - пускане есемес, който да индикира, че започват да текат тези 10 или 15 минути, т.е. самото таксуване да започне от тази нулева минута нататък", допълни Христов.

До началото на лятото ще стане ясно концепцията както за въвеждането на зелени и жълти зони, така и за 15-минутния гратисен период.