Камата на 50
Камата на 50 / БГНЕС
Камата на 50
84141
Камата на 50
Камата на 50
  • Камата на 50
  • Камата на 50

Легендата на българския футбол Христо Стоичков навърши 50 години. Камата остана в историята с поразяващия си ляв крак, с много голове за националния отбор, ЦСКА и Барселона. Христо Стоичков е първият роден играч носител на "Златната топка". Известен е обаче и с пиперливия си език.

На 10 юли 1994 г. националният ни отбор по футбол постави на колене тогавашния световен шампион Германия, след като го победи с 2:1 на 1/4-финал на Световното по футбол, игран в Ню Йорк, и разплака немските звезди.

В деня преди мача футболистите от Пеневата чета се забавляват в басейна на хотела. Германците пращат телевизионни камери, за да снимат подготовката на следващия си съперник. Репортерите са потресени, българите са в басейна и играят водна топка. Христо Стоичков казва на немско-български крилатата фраза прогноза за мача: "Айн, цу цвайн, цу трайн. Дрън!"

През годините Стоичков не е пестил реплики и към журналистите, и към своите колеги.

Крилати фрази на Камата можете да чуете в звуковия файл

Тази година на 20 май на Националния стадион "Васил Левски" ще се проведе и бенефис по повод юбилея на Стоичков. "50 години номер 8" ще е приятелски мач, който обещава да се превърне в грандиозно шоу, събиращо на едно място все признати футболни легенди от световна величина. Сред тях ще е и легендата на световния футбол Диего Армандо Марадона.