Западни служби имали информация за бойци на ИД в Европа преди терора в Париж
Западни служби имали информация за бойци на ИД в Европа преди терора в Париж / снимка: Guliver/Getty Images

Специалните служби на западни държави още преди атентатите в Париж са разполагали с информация за възможни атаки на терористи от "Ислямска държава" в големи европейски градове. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източник от една от европейските контратерористични служби.

Руските тайни служби осуетиха атаки, подготвяни от Ислямска държава (ВИДЕО)

Според него разузнавателните служби в европейски страни още преди нападенията в Париж са разполагали с прихваната информация, че ИД е изпратила в Европа между 30 и 60 бойци с цел осъществяване на атаки в пет града.

Джихадисти подготвяли атентат в Брюксел в навечерието на Нова година

Според информацията сред целите на групировката са били Париж, Лондон, Берлин и един от гъстонаселените градове в Белгия.

Според източника на Си Ен Ен обаче информацията, с която разполагали спецслужбите, е била твърде "неопределена и фрагментарна", за да бъдат предприети някакви насрещни действия.

ИД разпространи видео с деветимата нападатели преди парижките атентати

До атентатите в Париж не е имало никакви конкретни сведения за това, че планът на ИД е влязъл в стадий на осъществяване, казва източникът пред телевизията. Според него ако в атентатите в Париж са участвали 20 бойци на ИД, то това значи, че в момента около 40 други в даден момент могат да извършат нападения.

Пред Си Ен Ен бившият ръководител на Службата за държавна сигурност на Белгия Ален Винантс изрази опасения, че една нова атака може да е много по-мащабна или че могат да бъдат извършени успоредно няколко атентата в няколко страни.

Източник: БГНЕС