Карла дел Понте: Най-после някой напада терористичните групировки
Карла дел Понте: Най-после някой напада терористичните групировки / БГНЕС

Бившата прокурорка специалист по военни престъпления Карла дел Понте, която сега е член на анкетна комисия на ООН за Сирия, приветства руските въздушни удари срещу "терористичните групировки" в тази страна, предаде Франс прес.

"Смятам, че намесата на Русия е нещо добро, защото най-после някой напада тези терористични групировки - "Ислямска държава", "Ан Нусра" и други подобни", заяви за швейцарската телевизия Ер Те Ес швейцарската юристка, която е бивш главен прокурор на Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага.

Руските ВВС унищожили над 1600 обекта на ИД в Сирия

Тя същевременно добавя: "Както се разбра обаче, руснаците твърде малко правят разграничение между терористите и другите, така че това вече не е толкова добро".

Коментарът на Дел Понте идва в момент, когато Русия е обвинявана от мнозина западняци, че поне отчасти е отговорна за провала на преговорите, които миналата седмица трябваше да обсъдят как да се сложи край на петте години война в Сирия, отбелязва АФП.

Миналата година Москва започна по молба на сирийския президент Башар Асад кампания от въздушни удари в Сирия.

НАТО: Руските въздушни удари в Сирия подкопават мирния процес

Русия твърди, че удря ИД и други ислямистки групировки. Западът обаче я обвинява, че нанася удари по по-умерени групи от сирийската опозиция и убива цивилни, което Москва окачествява като абсурдно.

Карла дел Понте, която преди да разследва престъпленията в бивша Югославия е разследвала геноцида в Руанда, заяви, че Асад трябва да участва в мирните преговори.

"Ако искаме прекратяване на огъня, ако искаме мир, трябва първо да преговаряме с правителството", обясни тя, давайки пример с бившия югославски президент Слободан Милошевич, който почина по време на процеса му в Международния наказателен съд през 2006 г. "Милошевич вече беше разследван, когато американците в Дейтън преговаряха с него и постигнаха мир" през 1995 г., изтъкна Дел Понте.

Източник: БТА