ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата с Гърция
ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата с Гърция / БГНЕС

ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата с Гърция, обяви днес говорителят по въпросите на вътрешния пазар Лусия Каудет и опроверга външният ни министър Даниел Митов, който заяви, че Комисията е задействала наказателна процедура срещу Гърция. На този етап Брюксел не разполага с юридически инструменти за принуда срещу гръцките власти за премахване блокадите по граничните пунктове, обясни говорителят на Европейската комисия.

Напрежение на Кулата, български шофьори блокираха граничния пункт

Европейската комисия не е упълномощена чрез правото на Европейския съюз да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българско-гръцката граница. Наказателната процедура за нарушаване свободното движение се задейства само в краен случай, обясни говорителят по въпросите на вътрешния пазар Лусия Каудет.

Тя обясни, че свободното движение на стоки е основен принцип на ЕС и вътрешния пазар. Но е важно да се знае, че при извънредни обстоятелства тези принципи могат да бъдат временно поставени под въпрос. Юридическите инструменти, с които комисията разполага в момента представляват единствено платформа за обмен на информация между засегнатите държави, съгласно така наречения „Ягодов регламент".

Комисията няма възможност на нареди предприемането на каквито и да било действия. Принудителното изпълняване на законите е отговорност на националните власти, коментира още Лусия Каудет и изрази увереност, че благодарение на диалога между властите в Гърция, България и Комисията ще се намерят решения. Комисията е поискала от гръцките власти да съобщават какво се случва по границата и получава всекидневно данни за положението по границата.

Митов посъветва превозвачите да съдят Гърция заради блокадата

По-рано днес външният ни министър Даниел Митов заяви, че след като е сезирал ЕК за проблема, вече има развитие:

"Изпратили сме писмо до ЕК, тя ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство. Може да бъде наложена и глоба на Гърция", каза външният ни министър.

Попитан ще получат ли българските превозвачи компенсации за загубите, които търпят заради блокадата на гръцките фермери, той ги посъветва:

"Българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища".

По думите на Митов разрешаването на ситуацията на границата е в ръцете на гръцкото правителство, а не на българската държава.