Главният секретар на МВР: Важно е да покажем на хората, че полицаите не прилагат двоен стандарт
Главният секретар на МВР: Важно е да покажем на хората, че полицаите не прилагат двоен стандарт / Дарик Враца
Главния секретар на МВР: Важно е да покажем на хората, че полицаите не прилагат двоен стандарт
84183
Главния секретар на МВР: Важно е да покажем на хората, че полицаите не прилагат двоен стандарт
  • Главния секретар на МВР: Важно е да покажем на хората, че полицаите не прилагат двоен стандарт

„Положителна е оценката ни за работата на ОД на МВР Враца през 2015год., служителите тук са работили във възходяща градация през цялата година, като в периода юли- декември постигат челно място в страната, по общите показатели за работата на МВР." Това каза главния секретар на МВР Георги Костов, който присъства на годишния анализ на дирекцията във Враца. Заедно с него на отчета бяха и директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски и началника на кабинета на министъра на МВР, г-н Златко Тодоров.

Отчетено бе, че по процент разкрити престъпления дирекцията във Враца е на 11 място, по показателя „натовареност на работещите служители" Враца е на 5-то място след Бургас, Варна, Добрич и Монтана.

Във Враца и Монтана обаче съществува проблем с ескалираща престъпност, сравнено с други населени места със сходен брой жители, заяви още Георги Костов.
По думите му пътят за справяне със ситуацията минава през нова система на работа, по-добра комуникация с местната власт. „Полицията да говори тогава, когато има произнесена присъда, за да не вреди на процеса на разследването в стремежа си да презентира своя труд. Не на последно място пътят е свързан и с повишаване на ефективността на нашата работа.

Обществото да бъде убедено, че правоприлагащите органи не прилагат двоен стандарт. Това беше проблем, който ескалира през последните месеци в област Враца. Ясно съзнаваме, че имаме проблем с общественото доверие. Колкото и странно да звучи този проблем не е свързан с повишена активност. Той е натрупван през годините. Но какъвто и да е генезиса му, ние трябва да го решим."

Повишаването на общественото доверие, според Г.Костов може да стане само ако „колегите го поискат, повярват си, решат и го направят".

На въпрос на Дарик „Нямат ли нужда полицаите от повече права", гл.секретар обясни, че това е „вторичен въпрос". Първо по думите му трябва да има активност и добронамереност от страна на служителите на МВР. Много важно е и хората да се убедят, че в работата си полицаите не прилагат двоен стандарт.

Гл.секретар отказа да коментира до къде са стигнали разследванията за отправяните към кмета на Враца заплахи от собственика на местен сайт и опита за убийство на врачански бизнесмен с обяснението, че не е професионално да се коментира на този етап, за да не се затрудни процеса на разследване.