Руският патриарх Кирил - верен поддръжник на Кремъл
Руският патриарх Кирил - верен поддръжник на Кремъл / БГНЕС

Патриарх Кирил, който оглавява от 2009 г. Руската православна църква, винаги е бил близък до Кремъл и негов верен поддръжник, както по съветско време, така и при управлението на Владимир Путин.

На 69 години, патриархът на Москва и цяла Русия ще се срещне тази седмица в Куба с папа Франциск. Това ще е първата среща в историята между водещите лидери на християните от Изтока и Запада, разделени от схизмата от 1054 г. Последното негово изказване, което направи впечатление, датира от януари, когато Кирил защити руската военна намеса в Сирия: "Това е легитимна отбрана. Можем да кажем със сигурност, че става въпрос за справедлива борба", обяви той.

Папа Франциск: Русия може много да допринесе за световния мир

Преди това, по време на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия и избухването на въоръжения конфликт в Източна Украйна, неговото поведение се свеждаше предимно до това да осъжда антируската политика на Украинската греко-католическа (униатска) църква, представена предимно в западната, националистическа част на страната.

Тази църква, която спазва православните обреди, но признава върховенството на папата, винаги е била основна точка на търкания между Москва и Ватикана. "Една среща (между Кирил и Франциск) ще е възможна само след като бъдат уредени някои въпроси, преди всичко онези, които се отнасят до униатите в Украйна", подчерта през декември представителят на Московската патриаршия Владимир Легойда.

Кирил споделя с Кремъл предизвикателна линия към Запада и грижата да защитава "традиционните християнски ценности" в рамките на национално-консервативното течение, което е много разпространено в Русия - страна, където близо 70 процента от населението се самоопределят като православни.

"Ние имаме свой собствен път"

"Ние останахме в една голяма и силна страна, запазихме нашия собствен път, не загубихме идентичността си, за разлика от големи и силни страни в Европа", се похвали Кирил през ноември.

Благодарение на добрите си отношения с Кремъл той продължи политиката на своя предшественик Алексий Втори, целяща да засили позициите на Църквата в обществото: връщане на много манастири и църкви, въвеждане на часове по религиозно образование в училищата, присъствие на свещеници във военните подразделения.

Патриарх Кирил заклейми „мита" за сговор между църквата и държавата

Син и внук на свещеници, бъдещият патриарх Владимир Гундяев постъпва в семинария през 1965 г. - точно след период на интензивни преследвания срещу църквата, подети от тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов. Станал монах през 1969 г., две години по-късно, едва на 25-годишна възраст, той е назначен за представител на Московската патриаршия в икуменическия Световен съвет на църквите в Женева - пост, който е за доверени хора и силно политизиран; представителите на Патриаршията са били принудени да отричат обвиненията на Запада за религиозни преследвания в СССР и да защитават официалната позиция на Кремъл.

Ректор в продължение на 10 години на православната академия в Ленинград (сега Санкт Петербург), Кирил става епископ през 1976 г. и митрополит на Смоленск и Калининград през 1988 г., преди да оглави отдела на Московската патриаршия за външни отношения в периода 1989-2009 г.

"Пуси райът"

Тъй като е е ръководил дълго време дипломацията на Патриаршията, Кирил познава добре трудните отношения с другите християнски вероизповедания и преди всичко с Ватикана.

Неговата историческа среща с папа Франциск, насрочена за петък в Куба, ще засили авторитета му в православния свят, особено сред 150-те милиона вярващи в лоното на Московската патриаршия, в Русия и извън нея, най-вече потомци на руски емигранти.

Този дипломатически успех обаче няма да заличи спомена, че репутацията му бе опетнена от няколко афери.

Руският патриарх Кирил - човек, близък до Кремъл

Той афишира през 2012 г. подкрепата си за Кремъл по време на големите опозиционни демонстрации в Москва и застана зад кандидатурата на Владимир Путин за нов президентски мандат, предизвиквайки негативни реакции, стигнали до някои православни кръгове.

Същата тази година той отказа да поиска помилване на "Пуси райът" - три млади жени, които изпяха "пънк молитва" против Путин в московската катедрала "Христос Спасител", за да "осъдят тайното споразумение между църквата и държавата в Русия". Две от момичетата бяха осъдени на по две години в трудов лагер.

Руски медии освен това разкриха, че патриархът притежава луксозен апартамент в Москва, и разкритикуваха факта, че той носи часовник, оценен на повече от 30 000 евро.

Източник: БТА