Лекари от Кърджали възроптаха срещу съкращаването на болничните легла
Лекари от Кърджали възроптаха срещу съкращаването на болничните легла / netinfo

Лекари от Кърджали реагираха остро срещу предвиденото от МЗ намаляване на леглата за активно лечение в Кърджали с около 40 /основно хирургични и терапевтични/, което според тях обрича на гибел някои специалности.  По този повод те предизвикаха среща с областния управител Илия Илиев.

„Ще отстоявам проекта за регионална здравна карта, който приехме на областно ниво в края на месец ноември, имате пълната ми подкрепа”, заяви той по време на срещата с Лекарската колегия в Кърджали. По думите му  е важно да бъдат защитени интересите на пациентите на първо място и паралелно с това да няма ощетени сектори в болничната помощ, заради съкращаване на легла.

„Предлагания сега вариант е неприемлив за нас.  Ще настоявам на най-високо ниво областната здравна карта да бъде одобрена във вида, който прие областната комисия и който бе подписан без забележки  от всички заинтересовани страни  - общините, РЗИ, РЗОК, съсловните организации. Ще направим мотивирано предложение в рамките на едномесечния срок за обсъждане и се надявам аргументите ни да бъдат взети под внимание, за да бъде защитени правата на пациентите и качеството на болничната помощ”, каза още Илиев.