БСП и ДПС внесоха вота на недоверие към правителството
БСП и ДПС внесоха вота на недоверие към правителството / снимка: Александра Гинева

Парламентарните групи на БСП и ДПС внесоха вота на недоверие към правителството в Народното събрание. Вотът е за политиката, водена в здравеопазването.

„Току-що беше внесен първият вот на недоверие за правителството на Борисов в сферата на здравеопазването. Беше внесен с подписите на депутати от БСП, ДПС, съответно и независими депутати. Мотивите са ясни на всички български граждани - това е провалът в здравната политика на правителството", каза социалистът д-р Емил Райнов.

Москов сподели очакванията си за вота на недоверие

„69 са внесените подписи, като има индикации, че други парламентарни групи, след като обсъдят мотивите, могат да се присъединят към носителите на вота и евентуално да го подкрепят, например БДЦ. Те имат един формат, в рамките на който трябва да решат дали ще подкрепят внесения вот или не. На този етап са подписи от БСП, ДПС и независими народни представители", каза от своя страна депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

„Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция. Надеждата е да има корекция в този сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана. Подходът, който се налага, е вреден за българските граждани. От гледна точка на лишаване на огромна част от хората от достъп до здравеопазване. Има и две бариери - структурна в лицето на т.нар. здравна карта и функционална в т.нар. постановление 57 на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения. В този смисъл няма как българските лекари да бъдат доволни и да работят спокойно, от друга страна българските пациенти също са притеснени. Тук мога да добавя и проблемите с лекарствената политика", допълни още Адемов.

Предстои председателят на Народното събрание Цецка Цачева да насрочи дата за обсъждането му.