Убиецът на Вероника застава отново пред Темида на 15 февруари
Убиецът на Вероника застава отново пред Темида на 15 февруари / снимка: DarikNews.bg, архив

Убиецът на студентката Вероника Здравкова ще застане отново пред Темида на 15 февруари (понеделник). Илиян Здравков обжалва наложеното му от Окръжния съд наказание и ще настоява пред магистратите за по- лека присъда. Делото е поверено на съдия Петя Стоянова.

С присъда от 15 септември Окръжният съд в старата столица призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура.

40-годишният рецидивист трябваше да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева.

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства.

Убийството беше извършено на 28 февруари миналата година в района на жп гарата във Велико Търново, където Здравков е нападнал Вероника. Той откраднал дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата. В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи.