Италианската полиция удари клана на Трите кралици на Калтаджироне
Италианската полиция удари клана на Трите кралици на Калтаджироне / БГНЕС, архив

Италианската полиция предприе две операции - срещу влиятелен мафиотски клан, ръководен от три жени, и срещу педофилска мрежа, предаде Франс прес.

Над 500 полицаи участваха в акцията срещу клана Лаудани в областта Сицилия. Холандски и германски полицаи също се включиха в операцията. В нейните рамки бяха издадени 109 заповеди за арест. 80 души бяха задържани, 6 се издирват, а 23 вече са в затвора за други престъпления.

Полицията в Италия конфискува от мафията яхта на Мусолини (СНИМКИ)

Кланът Лаудани е управляван от три жени, наричани Трите кралици на Калтаджироне по името на град близо пристанището Катания. Те са ръководели с желязна ръка клана и са се занимавали с всички финансови аспекти на мафиотската дейност. Трите жени - Мария Скудери, Кончета Скализи и Паола Торизи са съответно на 51, 60 и 52 години.

Кланът Лаудани е разполагал с много разнородни оръжия и с две базуки, които трябвало да бъдат използвани в нападения срещу магистрати в Сицилия. Оръжията били укрити в гараж, намиращ се на един от склоновете на вулкана Етна.

11-годишно италианче издаде дейността на баща си в мафията

Кланът Лаудани е бил замесен в серия от престъпления през 80-те години на миналия век, сред които убийство на надзирател в затвора и адвокат, които са отказали подкупи.

При друга полицейска операция италианските полицаи арестуваха 11 души, които са били част от мрежа от педофили, заподозрени, че са плащали за сексуални отношения с непълнолетни.

Операцията беше извършена в областите Емилия-Романя и Ломбардия и сред арестуваните има свещеник, треньор по футбол и серопозитивен мъж. Задържаният свещеник е на 45 години и църквата обяви, че той е бил отстранен от поста си в селска църква.

Източник: БТА