Тръгна делото за влаковата катастрофа край Калояновец
Тръгна делото за влаковата катастрофа край Калояновец / Thinkstock/Getty Images

Старозагорският Окръжен съд даде ход на делото за тежката влакова катастрофа край Калояновец от лятото на 2014 година. То е срещу помощник-машиниста на бързия влак София - Варна Христо Тиляшев. Той ще отговаря за смъртта на колегата си Венко Тодоров и тежките наранявания на четирима от пътувалите в композицията.

Прокуратурата обвинява 44-годишния Христо Тиляшев от Асеновград, че като машинист на бързия влак София-Варна не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор. При наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, той е трябвало да насочи композицията от железен път 1 на път 2, но е управлявал влака със скорост от 106 км/час при разрешена за подобна маневра до 40 км/час.

При преминаването през стрелките локомотивът дерайлира, прелита 150 метра и се стоварва в складова база край гарата като повлича и петте вагона, които се обръщат на линията. В съдебна зала "Български държавни железници" поиска обезщетение от 1 110 000 лв., а Национална компания „Железопътна инфраструктура" - 623 640 лв.
Предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор. Тиляшев е с мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Негов защитник е известният адвокат Хари Харалампиев, който обяви, че ще настоява за пълното оправдаване на клиента си.

Други новини от Стара Загора