ИД готова за износ на химически оръжия от Сирия и Ирак, твърди ЦРУ
ИД готова за износ на химически оръжия от Сирия и Ирак, твърди ЦРУ / БГНЕС, архив

Терористите от групировката "Ислямска държава" (ИД) може да се опитат да изнесат химически оръжия от Сирия и Ирак, смята директорът на ЦРУ Джон Бренън.

САЩ: "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия

Пред телевизия CBS Бренън потвърждава, че терористите многократно са използвали отровни вещества и са в състояние сами да произвеждат хлор и иприт, макар и в малки количества. Той също така не изключи възможността за "износ" на тези материали.

"Ето защо е толкова важно да се пресекат различните контрабандни канали, които използват джихадистите", посочва Бренън.

Ситуацията в Сирия, където от март 2011 г. продължава въоръженият конфликт, се изостри след съобщенията за химическа атака край Дамаск през август на 2013 г., при която, според сирийската опозиция, са загинали над 1000 души.

В същото време представител на Държавния департамент призна, че САЩ не знаят точното местонахождение на тонове нискообогатен уран, откарани от Иран с руски кораб съгласно ядреното споразумение между големите сили и Техеран, предаде АП.

В изслушване в комисията по външните работи на Камарата на представителите координаторът по прилагането на иранското ядрено споразумение Стивън Мъл заяви, че контролът над това количество уран е отговорност на руската страна.

Източник: БГНЕС, БТА