МВФ: Без реформи в Гърция, опасенията от „Грекзит“ се възраждат
МВФ: Без реформи в Гърция, опасенията от „Грекзит“ се възраждат / Guliver/Getty Images

Опасенията, че Гърция може да излезе от еврозоната (т. нар. „Грекзит“) може да бъдат възродени, ако гръцките власти не представят „надеждни“ реформи, особено по отношение на пенсиите. Това заяви в четвъртък представител на Международния валутен фонд, предаде АФП.

Обстановката по границата ни с Гърция остава сложна

„Чакаме да видим надежден план как Гърция ще постигне изключително амбициозната средносрочна цел за излишък, изключвайки дълга“, заяви Пол Томсен, директор на европейския департамент на МВФ. „План, изграден върху свръхоптимистични предположения, скоро ще доведе отново до поява на опасения от „Грекзит“ и ще задуши инвестиционния климат“, допълва той в блог на фонда, цитиран от „Фокус“.

През първата половина на 2015 г. опасенията, че силно задлъжнялата Гърция може да напусне еврозоната нараснаха, когато държавата обяви, че не може да погаси задължение към МВФ. В резултат Европейския съюз даде на Атина нова огромна финансова помощ, но без участието в нея на МВФ.

Томсен подчертава, че реформирането на пенсионната система е от изключителна важност за това, дългът на страната да стане „устойчив“.