Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция
Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция / БГНЕС, архив
Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция
84285
Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция
Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция
  • Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция
  • Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция

Министерството на външните работи (МВнР) не разполага с официална информация за взето решение за забрана за пътуване в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски, както се коментира в българските и турските медии.

Това обяви от трибуната на Народното събрание зам.-външният министър Валентин Порязов.

ДПС вика Даниел Митов в НС по темата за Доган, Пеевски и Турция

В този смисъл, подчерта той, "ние не можем да правим никакъв друг коментар, освен да ви информираме за това с каква информация разполагаме - няма никакво съобщение на официална турска институция за взето подобно решение".

Обяснението дойде в отговор на поисканото от ДПС в началото на днешното пленарно заседание изслушване на първия ни дипломат Даниел Митов по казуса. Още със старта на работния ден съпредседателят на ПГ на Движението Мустафа Карадайъ настоя външният министър да обясни в пленарната зала какви действия е предприело дипломатическото ведомство, да потвърди или отрече информацията в медиите относно забраната.

Министърът, подчерта той, следва да уведоми Народното събрание за предприетите от него действия до момента, както и за мерките, които ще бъдат взети. Информацията за забраната бе потвърдена от турското посолство пред БНТ, добави като аргумент депутатът.

Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция

Пред журналисти в кулоарите на парламента след изказването си зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов призова Турция да ускори отговора на въпроса има ли забрана за пътуване в Турция на Доган и Пеевски.

„При създалата се ситуация и поради големия обществен интерес към темата аз бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище, да ни отговори - има ли такова решение или няма“, коментира той.

„Всички български граждани са с еднакви права, но има голям обществен интерес по темата и ние ще зададем необходимите въпроси за аргументите“, каза зам.-министърът. Той обаче уточни, че е право на Турция да прецени дали да отговори или не. По думите му турската държава не е длъжна да информира „нито предварително, нито следварително“ за решение за забрана за пътуване.

Порязов заяви, че МВнР е поискало информация по казуса от посланика на Турция в София Надежда Нейнски. „Отговорът беше следният - никоя турска институция, официална, не е излизала с официално съобщение по тази тема. В този смисъл турският посланик не беше в състояние нито да потвърди, нито да отрече тази информация“, каза зам.-министърът. „Що се отнася до писанията в турските медии, той отказа да ги коментира. С други думи - няма официално решение, което да коментираме“, допълни Порязов.

Отговорът на Делян Пеевски:

"Ако има забрана за влизането ми в Турция, това доказва, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия". Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в интервю за Агенция „Фокус"

„Вече изразих публично позицията си по този въпрос. Ако действително е така, това само доказва по несъмнен начин, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия, въпреки опитите да бъде подчинена на чуждо влияние", заяви той.

Вчера в турските медии се появи информация, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

Съобщението за забраната беше оповестена първо в близкия до президента Реджеп Тайип Ердоган всекидневник „Сабах“. След това получи потвърждение и в публикация в „Star“, където се твърди, че до това решение се е стигнало заради „антитурските позиции на Доган след кризата със сваления руски самолет“.