ДПС иска службите да се отчетат с информация за темата около Доган и Пеевски
ДПС иска службите да се отчетат с информация за темата около Доган и Пеевски / БГНЕС, архив

ДПС може да разгледа възможността за създаване на Временна комисия в парламент, в която да се поканят службите за сигурност и официалните институции, които би трябвало да се грижат за сигурността и да споделят каква информация имат за събитията в последните няколко месеца.

Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция

„Ще предложа това евентуално на ПГ на ДПС следващата седмица. Ако имат информация, да видим каква, ако нямат информация, да кажат защо нямат, защото те са официалните институции в държавата ни”, призова Карадайъ.

Той повтори, че получената информация от МВнР е, че не разполагат с информация за забрана за влизане в Турция за Доган и Пеевски от официалните институции на Турция.

„От тази гледна точка не бих могъл да коментирам нищо друго, освен, че след като няма такъв факт в нашето МВнР, такъв въпрос не стои пред нас. Няма какво да коментираме, след като няма потвърден такъв факт. Официалните институции на Турция биха могли да потвърдят или отхвърлят такава информация”, посочи съпредседателят на ДПС. Чрез медиите той призова турските институции да потвърдят или отхвърлят това, което се тиражира в медиите.

Във Външно нямат информация за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция

Според него е възможно всичко това да се окажат едни медийни внушения. „От тази гледна точка да не би всички ние заедно с вас да застанем в ситуация да коментираме едни несъществуващи неща. Тези въпроси трябва да отправим към официалните институции на Турция. Направили сме официално запитване до турското посолство и още няма отговор. Някой трябва да каже, че е факт и тогава ще коментираме”, заяви той.

Мустафа Карадайъ заключи, че ДПС има предположение за това, че е възможно Турция да оказва натиск върху движението чрез турските медии, разпространявайки такива твърдения.