Бъдещите първокласници по-лесно ще се учат да четат
Бъдещите първокласници по-лесно ще се учат да четат / БГНЕС

Бъдещите първокласници по-лесно ще се учат да четат. В новите учебни програми е предвидено децата да започнат ученето на букви с редуване на гласни със съгласни, а не както е в момента - първо гласни, а след това съгласни.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева съобщи това по време на парламентарния контрол. Тя уточни, че промяната се прави благодарение на новите изследвания в областта на преподаването и цели децата да могат да сричкуват по-бързо. "Така детето ще може да прочете по-лесно мама", допълни Кунева.

Издатели настояват за отлагане на въвеждането на новите учебници

По думите на министъра проектите за нови програми са базирани на национални традиции, на анализ от националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, на изводите с кое учениците се справят по-добре и с кое не, както и на резултатите от международните изследвания за уменията на българските ученици. Заложено е олекотяване на програмите, както и успешни модели на ограмотяване.

Предвижда се новите знания да са 60% от общия обем, досега няма такова ясно разграничение и в голям процент доминират новите знания, което води до препускане на учебен материал, коментира министърът на образованието и науката.

Бъдещите първокласници полесно ще се учат да четат
netinfo

"История славянобългарска" отпада от учебника по литература за шести клас

Кунева посочи, че вече ще се правят повече междупредметни връзки. "Ако в пети клас по история се изучава праистория и античност, по български и литература се залага на митологични представи, фолклор и там е разположено стихотворението на Ботев "Хайдути", аргументира се Кунева.

Според министъра с избираемите и факултативните часове могат да се правят училищни политики според желания, нужди, възможности, както и насочени към нуждите на конкретното дете.

Източник: БТА