Зам.-кметът на Сапарева баня: Ще търсим варианти по програма за подпомагане на общините за развитие на минералните извори
Зам.-кметът на Сапарева баня: Ще търсим варианти по програма за подпомагане на общините за развитие на минералните извори / netinfo

Пилотната програма на МОСВ за подпомагане на общините да развият минералните извори, намиращи се на територията им бе есив от акцентите при срещата на кметове от Югозападна България с министър Ивелина Василева.
„Като община, разчитаща изключително на балнео туризма, срещата и разговорът бяха много полезни за нас. Ще търсим варианти по тази пилотна програма, за да реализираме някои от намеренията си в тази сфера", заяви след срещата зам.-кметът на Сапарева баня Евелина Нешева. В Благоевград министърът на МОСВ Ивелина Василева, зам.-министърът Атанаска Николова и кметове от региона обсъдиха възможностите на общините да кандидатстват по финансови инструменти, управлявани от МОСВ. На срещата, от страна на Сапарева баня, присъства и председателят на ОбС Иван Куйов.
Зам.-кметът Евелина Нешева сподели, че програмата за подпомагане на общините за развитие на минералните им извори, се очаква да стартира в средата на тази година. От МОСВ приканиха общините да изпратят своите предложения, за да бъде максимално добре структурирана програмата, да се получи най-полезното за общините и за гражданите им. "Ще отправим, разбира се, свое предложение към МОСВ, описано детайлно и добре мотивирано", каза зам.-кметът на Сапарева баня.
По време на дискусията бяха представени още аспектите по различните програми за тази година и възможностите, които имат общините да кандидатстват по тях. Най-големият ресурс е във водния сектор - за изграждане на ВИК инфраструктура. В сектор "Отпадъци" е открита процедура за изграждане на компостиращи инсталации, ще бъде обявена процедура и за изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци.
На разположение на местните власти в областта на биоразнообразието и "Натура 2000" ще са близо 58 млн. лв. Общините ще могат да кандидатстват и за превенция и управление на риска от наводнения за изграждане на хидротехнически съоръжения, защитна инфраструктура и други.

Зам.-кметът на Сапарева баня: Ще търсим варианти по програма за подпомагане на общините за развитие на минералните извори
netinfo