Обвиненият за убийството в Кърджали 17-годишен Нурсен остава в ареста
Обвиненият за убийството в Кърджали 17-годишен Нурсен остава в ареста / netinfo

Окръжният съд в Кърджали остави за постоянно в ареста обвинения в умишлено убийство 17-годишен Нурсен  Любомиров Христов, който на 8 февруари с няколко изстрела уби 30-годишния Махмуд от село Петлино.

Окръжният прокурор Желязко Стефанов поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” за Нурсен. Към обвинителния акт прокуратурата е добавила и обвинение за държане на огнестрелни оръжия – два пистолета, и боеприпаси за тях, без разрешение по закон.

„Не съм искал да убивам никого, стрелях с газов пистолет в земята, за да го сплаша, бях уплашен”успя да промълви при журналистически питания през сълзи обвиняемия 17-годишен младеж.

Стана ясно, че под ръководството на Окръжна прокуратура-Кърджали  до момента са направени огледи, разпитани свидетели, назначени са експертизи и др.

„Обвинението почива на доказателства, а от тях се установява едно време за подготовка за извършване на престъплението, за обмисляне. За това именно обвинението е за предумишлено убийство”, каза пред журналисти прокурор Стефанов.

Като доказателства в потвърждение на исканата мярка за неотклонение той приложи протокол за разпит на свидетели на убийството и разпознаване от очевидец – лице, което е видяло извършителя на убийството да стреля в тялото на жертвата. Тепърва експертизи ще доказват какво е било оръжието на престъплението – газов или боен пистолет, каза прокурорът, но допълни, че според него е стреляно с боен пистолет.

Служебният защитник на Нурсен адвокат Георги Белев също се солидаризира с исканата най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража”, но с мотива, че оставайки в ареста, Нерсун ще бъде по-защитен, отколкото ако е навън. Според адвокат Белев в случая не ставало дума за предумишлено убийство, а за престъпление, извършено от страх, от младеж с лабилен характер, който се поддава лесно на внушения и външни влияния.

В защитната си пледоария Белев посочи, че семейството на Нурсен в продължение на месец са търсили съдействие от МВР, за да се намери отвлечената му братовчедка, но и до сега тя не е намерена. Изпитал разочарование от този факт, Нурсен и близките му решили да търсят лично отмъщение.