Нови разкрития около атентатите в Париж
Нови разкрития около атентатите в Париж / Guliver/Getty Images

Парижката прокуратура съобщи, че е открила следи от ДНК на неизвестен човек на два колана с експлозиви на терористите, участвали в атентатите в Париж от 13 ноември, предаде ТАСС.

Прокуратурата обаче не поясни колко точно души се смятат за замесени в нападенията, отнели живота на 130 души.

ИД разпространи видео с деветимата нападатели преди парижките атентати

Един от двата пояса беше намерен десет дни след атентатите от общински служители, почиствали улица в предградието на Париж Монруж. Поясът бил в един от контейнерите за боклук. Тогава следователите свързаха този пояс с действията на Салах Абдеслам, издирван заради ролята си в атентатите в Париж.

По данни от мобилния му телефон, разследващите са установили, че след нападенията в Париж той е отишъл именно в Монруж. Следствието предполагаше, че по неизвестни причини Абдеслам се отказал от плана си да се самовзриви.

Ислямска държава публикува снимки на деветимата парижки атентатори

Следователите подчертаха, че един човек от лицата, които се издирват за атентатите, е направил всички пояси с експлозиви. Той е снабдил с тях различните групи атентатори в Париж.

Прокуратурата на Париж поясни, че следи от ДНК са били намерени на пояса от Монруж, но те не съответстват на ДНК-то на Абдеслам и са на неустановено засега лице. Именно ДНК от същия този човек е било намерено и на останките от другия пояс с експлозиви, намерен върху трупа на Брахим Абдеслам - брата на Салах, който се взриви в кафене на булевард "Волтер" в Париж.

Всичко, което се случи в Париж вижте ТУК

Източник: БТА