Московски съд отхвърли жалба за корупция срещу Владимир Путин
Московски съд отхвърли жалба за корупция срещу Владимир Путин / БГНЕС, архив

Московски съд отхвърли жалба срещу руския президент Владимир Путин, внесена от опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Ройтерс, позовавайки се на агенция РИА, която цитира говорител на съда.

Агенция РИА цитира говорителката на московския Тверски съд Анастасия Дзюрко, която каза, че жалбата на Навални е отхвърлена по технически причини.

За внасянето на жалбата съобщи самият Навални. В нея критикът на Кремъл обвинява Путин, че е нарушил антикорупционното законодателство, тъй като компания, в която притежава дял зет му, е получила държавна помощ от 1,75 милиарда долара.

Кремъл отхвърли обвиненията на САЩ, че Путин е корумпиран

Жалбата цитира разследване на Ройтерс, което съобщи, че Кирил Шамалов - зет на Путин - е основен акционер във фирмата за производство на петролни продукти "Сибур", получила миналата година финансирането от Фонда за национално благосъстояние на Русия при необичайно ниска лихва.

Запитан от журналисти за жалбата на Навални, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера каза, че държавният глава не е информиран за нея. Песков не се отзова на молбата за коментар на Ройтерс.

Високопоставен американски представител нарече Путин корумпиран

В официалния си профил в Туитър Навални саркастично отбеляза, че "е шокиран" от решението. Според него било интересно, че решението на съда да отхвърли жалбата няма нищо общо със съдържанието, а "явно" е свързано с техническа подробност.

Източник: БТА