КАТ дебне зорко за винетки
КАТ дебне зорко за винетки / БГНЕС

Започват проверки на "Пътна полиция" на територията на цялата страна. Униформените служители ще контролират шофьорите за наличието на винетни стикери, съобщиха от МВР.

Полицейските действия ще се синхронизират с местните структури на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", както и с мобилните групи на АПИ.

Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер, се припомня в съобщението, цитирано от БТА.

Разградчанин си купи винетка с 20 кг монети

При заплащането й се издава ценна книга, наречена "винетка", която удостоверява правото на ползване на републиканските пътища.

Винетката се състои от две части. Първата е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци. Тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи.

Драма с винетката на разсеян мъж стана хит в социалните мрежи

Водачът е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата. Изключение са случаите, в които стикерът е придобит безплатно от лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност.