НАТО не иска студена война с Русия
НАТО не иска студена война с Русия / БГНЕС

Русия е страна, с която НАТО не иска студена война, заяви днес на Мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

По думите му отношенията с Русия трябва да се градят "на отбрана и диалог". "Повече отбрана и повече диалог", подчерта Столтенберг.

НАТО: Руските въздушни удари в Сирия подкопават мирния процес

Ядреното възпиране остава част от стратегията на НАТО, доколкото никой не бива да си мисли, че може да използва ядрени заплахи в обикновен конфликт, продължи ръководителят на Северноатлантическия съюз.

НАТО ще проведе безпрецедентно след студената война укрепване на източния фланг в отговор на решителните действия на Русия, посочи Столтенберг.

Русия използва информацията като оръжие, НАТО готви отговор

Генералният секретар изтъкна, че не смята алианса за "лунатик, поел към конфликт с Русия". Той допълни, че НАТО не се е отказал от проекта ЕвроПРО, който не е насочен срещу Москва. Ръководителят на организацията съобщи, че е разговарял с руския министър на външните работи Сергей Лавров за възможно провеждане на съвет Русия-НАТО.

Кремъл: Разширяването на НАТО ще доведе до ответни действия на Русия

Столтенберг подчерта, че ядреното споразумение с Иран не е причина НАТО да спре проекта ЕвроПРО, доколкото Иран, а и други страни, продължават да развиват програми за балистични ракети.

Източник: БТА