Как футболният свят почете Трифон Иванов (ВИДЕО)
Как футболният свят почете Трифон Иванов (ВИДЕО) / LAP.bg

Футболният свят почете българския футболист Трифон Иванов, който почина тази сутрин на 50-годишна възраст. Бившият бранител на Етър и ЦСКА бе покосен от масивен инфаркт.

Христо Стоичков изрази скръбта си от смъртта на своя приятел и бивш съотборник в националния отбор на България Трифон Иванов в социалната мрежа.

"Днес ни напусна добрият ми приятел и съотборник - Трифон Иванов, митичният №3 на България. Приятелю, ти остави диря в световния футбол. Ти ще останеш в сърцата на много хора", написа Камата на своята страница.

Дългогодишният съотборник на Трифон Иванов в различни национални формации и "Етър" Красимир Балъков също изказа съболезнования чрез съобщение в личния си сайт.

"Напусна ни един от най-големите футболисти от нашето поколение - Трифон Иванов. За него мога да кажа, че с пълна сила важи правилото "Човек с Главна буква"! Никога няма да забравя неговата несломима воля за победа, която ни е помагала в много важни и решителни мачове! Характерът му и чувството му за хумор. Загубих приятел, а футболът ни един голям мъж! Сбогом приятелю!", написа Балъков.

Рапид Виена и Бетис тъгуват за своя бивш футболист

Редица медии и спортни личности от Европа и света отдадоха заслуженото на българската легенда, пускайки специални материали за Иванов.

"Българската легенда Трифон Иванов почина на 50-годишна възраст. Централният защитник, който ще бъде запомнен със своята брада, изигра 77 мача за националния тим на своята страна. Той имаше ключова роля похода на България до полуфиналите на Световното първенство през 1994 г., а две години по-късно игра на европейските финали във Франция", написа Mirror.

Електронното издание на BBC също отделя внимание на Иванов, цитирайки за новината Българския футболен съюз. В същото време английският вестник Daily Mail определя бившия защитник като "един от най-добрите играчи в историята на България", пише Gong.bg.

Френската авторитетна медия L'Equipe същи не подминава кончината на Иванов, като допълва, че изгрява за футбола в редиците на ЦСКА заедно със Стоичков и Лечков.

Немският Spiegel определя Трифон като "българския вълк" и не пропуска да уточни, че бранителят е бил един от най-силните играчи на България при знаменитата победа над Германия на Световното първенство в САЩ през 1994-а.

Медиите в Швеция, и дори далечна Нова Зеландия, също отбелязват смъртта на Трифон Иванов.