Турският премиер заплаши с военна операция кюрдите в Сирия
Турският премиер заплаши с военна операция кюрдите в Сирия / БГНЕС, архив

Турската армия обстрелва днес сектори, контролирани от кюрдските сили в провинция Алепо в Северна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

Според директора на центъра Рами Абдел Рахман турската артилерия е обстревала сектори, които Силите за защита на народа са завзели наскоро от ислямистките бунтовници в провинция Алепо, специално сектора Миниг.

Източник от Силите за защита на народа е посочил пред агенция Франс прес, че турският обстрел е бил насочен срещу военното летище в Миниг, превзето на 10 февруари от кюрдските сили.

Турската армия е обстрелвала позиции на (сирийската кюрдска) Партия "Демократичен съюз" в района на Азаз (Северна Сирия), е съобщил за Ройтерс турски правителствен източник, без да уточнява мащаба на обстрела и защо той е бил предприет. Анкара разглежда Партия "Демократичен съюз" и военното й крило Сили за защита на народа като терористична организация.

АФП отбелязва, че по-рано днес турският премиер Ахмет Давутоглу заплаши да предприеме в Сирия военна операция срещу Партия "Демократичен съюз".

Ние можем, ако е необходимо, да предприемем в Сирия същите мерки, както в Ирак и в Кандил, заяви Давутоглу в реч в Ерзинджан (Източна Турция), имайки предвид турските въздушни удари през 2015 г. срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) в планинския район на Северен Ирак. Ние бихме очаквали от нашите приятели и съюзници да ни подкрепят, добави той.

Подкрепени от въздушните удари на руската авиация, Силите за защита на народа превзеха в сряда военновъздушната база и град Миниг, разположени северно от град Алепо, на около десет километра от турската граница.

Летището в Миниг се намира между два важни пътя, които водят от град Алепо към Азаз и контролът над него дава на кюрдските сили изходна база за нови настъпления срещу джихадистите.

Сирийските правителствени сили загубиха контрола над военновъздушната база в Миниг през август 2013 г.

Източник: БТА