Убиецът на Вероника застава пред съда с искане за по-лека присъда
Убиецът на Вероника застава пред съда с искане за по-лека присъда / DarikNews.bg, архив

Бащата на жестоко убитата през февруари 2015 г. във Велико Търново Вероника Здравкова се опасява, че присъдата на убиеца й може да бъде намалена.

"Рецидивистът Илиян Здравков диктува положението, както по време на убийството на дъщеря ми, така и пред съда. Опасявам се да не му намалят присъдата, защото си е самопризнал и уж бил съдействал. По-добре да не сме създавали семейство, защото и закона и живота ни мачкат", споделя пред "24 часа" бащата на убитото момиче Трайчо Трайков.

Убиецът на студентката Вероника обжалва присъдата си

В понеделник Илиян Здравков застава пред Апелативния съд с искане за по-лека присъда.

На 15 септември м.г. Окръжният съд в старопрестолния град призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание по реда на съкратената процедура.

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на смекчаващи вината обстоятелства.

Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години

Очаква се в деня на процеса пред Съдебната палата в Търново да се съберат граждани, съпричастни с трагедията на семейството на убитата студентка, които ще настояват за справедливост.

"Смятаме на самата дата след 19.00 ч. да минем по пътя, по който е минала дъщеря ни, за да усетим какво е преживяла тя. Подготвили сме документи, които ще внесем в общината с искане за разрешение да поставим паметник на лобното й място", каза почерненият баща.

Убиецът на Вероника застава пред съда с искане за полека присъда
netinfo

Убиецът на Вероника съжали за стореното пред съда

Жестокото престъпление беше извършено в района на жп гарата във Велико Търново, докато 23-годишното момиче се прибирало от работа. Убиецът я проследил и съсякъл с няколко удара с брадва, за да открадне дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. После завлякъл тялото и го захвърлил в река Янтра.

По време на нападението той е трябвало да излежава поредната си присъда за кражби, но бил на свобода. Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи, включително и за грабеж придружен с убийство, като непълнолетен.