Двама сърби, отвлечени в Либия, са убити при въздушно нападение на САЩ
Двама сърби, отвлечени в Либия, са убити при въздушно нападение на САЩ / БГНЕС

Сръбският премиер Александър Вучич съобщи на извънредна пресконференция, че е получено официално потвърждение за гибелта на служителите на сръбското посолство в Либия Сладжана Станкович и Йовица Степич, които бяха отвлечени през ноември, предаде ТАСС.

"Официално е потвърдено, че двамата сръбски граждани са загинали в либийския град Сабрата", каза Вучич, като уточни, че те са пострадали от взрив при въздушен удар на САЩ по позиции на "Ислямска държава".

Премиерът каза, че Сърбия е поискала обяснение дали американците са знаели, че на това място се намират представители на други националности и отговорът е бил отрицателен.

Вучич съобщи, че според оперативна информация най-голяма отговорност за отвличането на двамата служители в сръбското посолство носи член на семейството на Ахмед Абаши, което се занимава с трафик на хора към Италия. Похитителят не бил член на групировката "Ислямска държава", но сътрудничел с нея, съобщи Танюг.

Една операция, която целеше да освободи Либия, а промени НАТО

Премиерът изтъкна, че това е била първата заложническа криза, с която се сблъсква Сърбия и нейните служби са действали изключително професионално. Той изрази увереност, че двамата отвлечени сърби са щели да бъдат освободени, ако не бяха убити при американските бомбардировки.

Вучич добави, че Сърбия не е преговаряла пряко с похитителите, но е държала нещата под контрол и всяка седмица е получавала информация за здравословното състояние на заложниците. Той каза, че сръбската служба за сигурност е сътрудничела с колегите си от САЩ, Русия и други страни.
Телата на двамата убити сърби ще бъдат изпратени в Сърбия в понеделник, съобщи Вучич.

"От името на правителството на Сърбия и от свое лично име изразявам дълбоки съболезнования на семействата на убитите. Това е тежък и много тъжен ден за нашата страна", каза премиерът.

Шофьорът на сръбското посолство в Триполи Йовица Степич и служителката в посолството Сладжана Станкович бяха отвлечени през ноември миналата година, след като колона от служебни автомобили на посолството, в която пътуваше и посланикът, беше подложена на обстрел близо до град Сабрата.

Източник: БТА