Ще изграждат система за видеонаблюдение и сигурност в Добрич
Ще изграждат система за видеонаблюдение и сигурност в Добрич / dnevnik.bg

Община Добрич ще търси финансиране за проект, който предвижда внедряване на цялостна система за мониторинг и сигурност в града. Идеята е да се осигури видеонаблюдение, съобразено с най-съвременните технологии за разпознаване и локализиране на наблюдаваните обекти.

Системата ще разполага с аналитичен модул, който по предварително зададени правила ще може да определя нивото на спешност на възникналите събития, както и от какъв тип са те.

Системата ще бъде WEB базирана, което ще осигури неограничена гъвкавост, високо ниво на достъпност за определен брой потребители.

Проектът ще помогне за превенция на престъпността, за по-добро опазване на обществения ред и по-голяма сигурност за гражданите. За реализацията му ще се търси финансиране по новата програма за трансгранично сътрудничество Interreg V-A: Румъния-България - 2014-2020 година. За партньор по проекта е поканена румънската община Констанца.

Общата стойност на заложените дейности е 750 000 евро, като 450 000 от тях ще бъдат за община Добрич. Общинският съвет подкрепи проекта и даде съгласие общината да участва със собствен финансов принос в размер на2% от заложената за Добрич сума.