Обсъждат създаването на професионален колеж в Монтана
Обсъждат създаването на професионален колеж в Монтана / Дарик Враца архив

Инициативният комитет за създаване на държавен интегриран професионален колеж в Монтана организира днес среща с директори на средни училища и професионални гимназии, и работодатели от област Монтана В Инициативния комитет начело с доц. д-р Борислав Великов, заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука в XLIII Народно събрание, участват граждани, общественици, предприемачи, представители на местната и централна власт и народни представители от област Монтана.

На срещата маркетинговата компания „НОЕМА" ще представи специално изследване на нагласите и потребностите от такъв колеж, проведено сред предприемачи, родители, ученици и учители. Ще обсъдят нуждите на работодателите от региона от категории персонал и предпочитани направления и специалности за преподаване в бъдещия колеж и нагласите и предпочитанията на учениците към направления и специалности.

Отчитайки ключовата роля на професионалното образование и необходимостта от целенасочени усилия за подобряване на икономическото и социалното състояние на Монтана и на целия Северозападен район, съзнавайки, че високата професионална квалификация и специализация на работната сила в нашия край е ключ за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и благосъстоянието на хората организаторите смятат, че това може да бъде постигнато единствено със съвместните усилия на държавата, бизнеса и широката общественост.

В последният момент участие в срещата е потвърдил и бившия министър Танев, сега съветник на премиера. Началото е 14 часа, в малката зала на Младежкия дом в Монтана.