Възможностите за износ на кюстендилски ябълки обсъдени на визита в Индия
Възможностите за износ на кюстендилски ябълки обсъдени на визита в Индия / Дима Кирилова,Дарик радио

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов е бил част от официална делегация в Индия. Посещението е продиктувано от това, че вече България е сред държавите, които имат право да внасят ябълки в Индия, каквато забрана е имало до края на 2015 г. Делегацията е посетила четири от най- големите градове с общо население 10 млн. души- Южно Делхи, Чандигар, Ширме и Агра.
„Посещението беше на изключително високо ниво, срещнахме се с ръководствата на четири от най- големите градове в Индия, разговаряхме с представители на работодателските организации и оттук нататък разговорите ще бъдат с бизнеса на Кюстендил, за да мога внимателно да преценя своите впечатления и реализирани контакти, за да могат всички, които се занимават със земеделие и производство да анализират своите възможности. Тепърва предстоят двустранни визити и споразумения. Те има какво да научат от нас в областта на овощарството, а ние в областта на туризма. Това беше официалната част, сега започва работната, само за сравнение- там 1 кг. ябълки струва 4 долара, представете си какво означава това за българската икономика, а не там да ядат американски и новозеландски ябълки", коментира Петър Паунов.
Кметът Паунов поиска и прошка от всички жители на Кюстендил.
„Време е за прошки. Знаете че, прошка искат по- младите или грешните. Очевидно е, че не съм най- младия, така че като най- грешен ви моля да ми простите, ако някой съм наскърбил, разгневил или обидил, със сигурност е неволно, така че моля за прошка вас и всички съграждани", каза Паунов.