Обама разгневи британската преса с коментар срещу Камерън
Обама разгневи британската преса с коментар срещу Камерън / Guliver/Getty Images

Пресата във Великобритания обвини американския президент Барак Обама, че е отправил безпрецедентна словесна атака срещу британския министър-председател Дейвид Камерън, предаде Асошиейтед прес.

В обширно интервю за сп. "Атлантик" Обама разкритикува Камерън и други европейски съюзници за пропуски в подхода към Либия след свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

Оттогава Либия е обхваната от хаос и е заплашена да се превърне в убежище за екстремисти от групировката "Ислямска държава".

Най-популярните световни лидери (СНИМКИ)

В. "Таймс" определи критиките на Обама като "необичайни" и заяви, че американският президент е обвинил Камерън за "либийската бъркотия". В. "Индипендънт" написа в заглавие на първа страница, че "Обама яростно е нападнал Камерън заради Либия".

Обама каза в интервюто, че британският премиер бил "разсеян" от други въпроси след падането на Кадафи.

Великобритания и други европейски държави се присъединиха към САЩ във военна операция в Либия за предотвратяване на избиването на цивилни. Обама заяви, че очаквал европейските страни да поемат по-активна роля в подпомагането на Либия при нейното възстановяване.

Обама се гордее с решението си да не бомбардира Сирия през 2013 г.

"Когато се върна назад и се запитам какво се обърка, има място за критики, защото имах повече вяра в европейците във връзка с усилията след това, като се има предвид близостта на Либия, ", каза той.

Американски официални представители се опитаха да потушат спора, като заявиха пред британски медии, че САЩ отдават голямо значение на подкрепата на Великобритания.

Ислямска държава започва да прониква във вътрешността на Либия

Двете страни отдавна са близки съюзници и имат "специални отношения" помежду си, илюстрирани от тясното сътрудничество между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт през Втората световна война.

Връзките между Роналд Рейгън и Маргарет Тачър също бяха изключително близки към края на Студената война, а Джордж У. Буш разчиташе на подкрепата на Тони Блеър при нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г.

Източник: БТА