Хората с деца да не работят на дълги смени, предлагат от КНСБ
Хората с деца да не работят на дълги смени, предлагат от КНСБ / БГНЕС, архив

Работникът или служителят трябва да има право да откаже полагане на труд в условията на сумирано отчитане на работно време, когато има доказани задължения с отглеждане на деца до 16-годишна възраст или гледане на болен член от семейството и на роднини по права линия. Затова настояват от КНСБ.

Според Чавдар Христов този вид организация (сумирането на работните часове) на труда пречи и на съвместяването на личния с професионалния живот, тъй като в повечето случаи хората губят неделния почивен ден. Затова от КНСБ настояват неделята задължително да бъде включена в междуседмичната почивка при такъв вид организация.

КНСБ настоява сумираното изчисляване на работно време да става по реда, който е бил в Кодекса на труда преди 2001 г., според който този вид организация на работното време се установява само за непрекъснати производства. Това каза на пресконференция изпълнителният секретар на Конфедерацията Величка Микова.

Тя и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов представиха предложенията на синдиката за законодателни промени, свързани със сумираното отчитане на работно време.
Микова поясни, че в момента в България сумирано отчитане на работното време може да има във всички сектори, включително на търговски обекти и в здравеопазването.
"Никой не може да ни убеди, че е нормално в търговските обекти хората да работят на 10-часови смени. Нормално е само в непрекъсваеми производства, като такива с доменна пещ", посочи Микова.

По думите й в доклад за прилагане на директивата за организация на работното време ЕК констатира, че България нарушава приложенията на тази директива, тъй като в момента по нашето законодателство сумираното изчисляване на работното време може да става за период от шест месеца, а допустимият период според директивата трябва да е не повече от четири месеца. От КНСБ предлагат още чрез законодателството да се ограничи прилагането на сумираното отчитане на работното време по подобие на ограниченията за извънреден труд, тоест то да се прилага до 150 часа годишно.

В момента по Кодекса на труда, ако един работник е положил извънреден труд в режим на сумирано работно време, допълнителното му възнаграждение е 50 на сто от неговата работна заплата, което според синдиката е много малко и трябва да се завиши.
Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов каза, че КНСБ ще настоява правителството да изготви измененията и да ги предложи за обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като проблемът е вече констатиран и не трябва предварително да се обсъжда необходимостта от изменения.

Синдикати искат спазване на основни трудови права

Според данни, цитирани от Чавдар Христов, справка на Главна инспекция по труда, поискана от КНСБ, сочи, че нарушенията по работното време при сумирано изчисляване през 2012 г. са били над шест хиляди. През 2015 г. се констатира същата тенденция на голям брой нарушения. От ГИТ посочват, че общият брой на всички нарушения по работното време са над 11 хиляди, като от тях 50 процента са по сумираното изчисляване на работното време.

Липсата на отчитане на работно време води до неизплащане на положен извънреден труд и на труд, положен на официални празници, посочиха от КНСБ. От синдиката дадоха за пример работещите в дейност "охрана", където много често се допуска работа на 24-часови смени или продължителността на смяната да надвишава 12 часа - максималната, предвидена от законодателя.

източник: БТА