Инициативен комитет ще търси гроба на Иван Хадживълков в Добрич
Инициативен комитет ще търси гроба на Иван Хадживълков в Добрич / Дарик Добрич - архив

Инициативен комитет с председател кметът на Добрич Йордан Йорданов се заема със задачата да открие гроба на именития възрожденец Иван Хадживълков в Добрич. На първото си заседание днес комитетът реши да открие дарителска сметка за каузата, както и всяка година да бъде отслужвана панихида в памет на големия българин, построил в двора на собствената си къща храм „Св.Георги” през 1864 г.

Освен кмета на Добрич, в Инициативния комитет се включват още главните редактори на местните медии, отец Иван Дойчев от храм „Св.Георги”, директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов, Надежда Иванова – културолог и уредник в отдел „Възраждане” в историческия музей, родствениците на Иван Хадживълков – Тодор Георгиев и Иван Киряков и журналистът Юлияна Велчева – инициатор на идеята за откриване гроба на възрожденеца.

Снимки и картички до средата на 20-те години на миналия век / когато се приема новият устройствен план на Добрич, проектира се наново църквата „Св.Георги” и се изгражда камбанарията до нея/, които са в семейните архиви на добричлии, биха били много полезни за музейните работници, защото могат да помогнат да се локализира мястото, където се е намирал гробът, стана ясно още от дискусиите по време на учредителното заседание на Инициативния комитет. Според информацията, достигнала до наши дни, Иван Хадживълков е погребан на няколко метра от входа на храм „Св.Георги”. През 1932-ра година обаче, когато Добрич е под румънска власт, гробът на известния възрожденец е заличен, мястото е застлано с плочи, а надгробният кръст и паметник са унищожени.

За да стартират проучвателните дейности са необходими разрешения от Православната църква, от Министерство на културата и от Археологическия институт при БАН, защото става дума за теренно археологическо проучване, беше подчертано по време на заседанието. Междувременно стана ясно, че Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е дал съгласието и благословията си за начинанието.

 

Кметът Йордан Йорданов предложи портретът на Иван Хадживълков да попълни галерията от снимки на кметове и председатели на Общинския съвет, подредена в сградата на общината, тъй като именитият възрожденец е избран на 90-годишна възраст за председател на българската община в Добрич и остава на този пост цяло десетилетие. Иван Хадживълков умира през 1895 г., на невероятните 125 години. Според някои източници той доживява до 135 години.